Aktualności

„Zostawić w opowieści cząstkę siebie” (wywiad)

Fot. Sonia Bober

To zawsze warunek, bym zaczął pisać – poczucie, że mam coś istotnego do przekazania poprzez moją opowieść, coś, czego nikt inny nie ujmie w taki właśnie sposób – powiedziałem w wywiadzie z Barbarą Kowalewską dla Kultury u podstaw.
Dziękuję serdecznie za rozmowę.

Zapraszam do czytania – całość tutaj: KULTURA U PODSTAW.

Fot. Sonia Bober

Co procesy podróżowania i pisania mają ze sobą wspólnego?

Jestem przekonany, że podróż, niekoniecznie od razu na koniec świata albo przez Atlantyk, ale nawet mała, nawet spacer, wyjście z domu – to cudowny sposób na spędzenie czasu i przeżycie czegoś ciekawego. I to staram się przekazywać. W każdej książce zostawiam cząstkę siebie, każdy bohater dostaje coś od Łukasza Wierzbickiego. Czasem wplatam w tekst opowiadający o innych podróżnikach własne przemyślenia albo przenoszę moje przygody na fabułę książki. Żeby książka była wiarygodna, autor musi zostawić w opowieści cząstkę siebie. I tak staram się robić.

Fot. Sonia Bober
Podziel się
Napisał
Łukasz Wierzbicki

Najnowsze wpisy

Kazik płynie do ukraińskich Czytelników!

Do rąk dzieci w Ukrainie trafia w tych dniach nowość: Afryka Kazika przepięknie wydana przez…

1 dzień dni temu

Najcenniejszy skarb TOUR 24/25

Szkoła Podstawowa im. Aleksandra Doby w Iwięcinie Nowy rok szkolny, nowy sezon, nowe książki, nowe…

1 tydzień dni temu

Ronald Wright „Czym jest Ameryka?” (PREMIERA 2024)

Historia jest najlepszym przewodnikiem, jaki mamy, by odnaleźć drogę w tej szalonej gonitwie bieżących wydarzeń.…

1 tydzień dni temu

Dzień z misiem Wojtkiem w UK

A tak naprawdę to kilka dni. A tak naprawdę naprawdę to miś Wojtek jest tu…

2 tygodnie dni temu

Spotkanie z fotografem

Łukasz i Robert Odwiedziłem Roberta Krawczyka. To właśnie Robert jest autorem portretu Olka Doby, który…

3 tygodnie dni temu

Aleksander Doba „Najcenniejszy skarb” (PREMIERA 2024)

Fot. Robert Krawczyk W marcu 2018 roku na Starym Rynku w Poznaniu powiedział mi, że…

5 miesięcy dni temu

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.

Więcej informacji